Bevallen in bad, dat lijkt jou ook wel wat? Is dat niet fijner dan een gewone bevalling? Hoe zit het eigenlijk? En kan je altijd bevallen in bad of zijn er ‘regels’ aan gebonden? Het bevallen in bad is een keuze van steeds meer vrouwen. Water, en het liefst warm water, werkt ontspannend. En die ontspanning heb je wel nodig tijdens je bevalling.
Water draagt je lichaam, daardoor ben je niet zo zwaar en kun je makkelijker bewegen. Door deze vrijheid van bewegen neemt je lichaam een actievere houding aan tijdens het bevallen in bad, waardoor je bevalling bevordert.
Het warme water zorgt ervoor dat je je beter kunt ontspannen, daardoor loopt het bevallen in bad vaak soepeler en minder stressvol. Omdat je tijdens het bevallen in bad meer ontspannen bent, kan je je makkelijker overgeven aan de weeën, zetten deze beter door en vordert de ontsluiting goed. Tevens zorgt het warme water ervoor dat tijdens het bevallen in bad de weefsels soepeler zijn, waardoor de kans op uitscheuren tijdens het kleiner word.
Ook voor je baby is bevallen in bad fijn. De overgang van de baarmoeder via water naar de buitenwereld is een prettige overgang. Ze kunnen nog even bijkomen van het bevallen in bad, voordat ze bovenwater gehaald worden, omdat de zuurstof nu nog via de navelstreng komt. Hierdoor zijn de baby’s over het algemeen vrij rustig wanneer ze geboren worden.
Als je thuis mag bevallen dan mag je ook in bad bevallen. Ook in steeds meer ziekenhuizen is het mogelijk om te bevallen in bad, denk je hierover naar informeer het betreffende ziekenhuis. Het bevallen in bad mag niet wanneer je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen. Toch zijn nog niet alle verloskundigen vertrouwd met het bevallen in bad. Wanneer je overweegt om te kiezen voor bevallen in bad, maak dit dan bespreekbaar met je verloskundige en informeer naar de mogelijkheden.
Een bevallingsbad kan je kopen, maar ook huren. Bij het huren ontvang je vaak een plastic hoes voor in het bevallen in bad. Deze kan je na de bevalling weggooien. Zo hoef je je niet druk te maken over de hygiëne tijdens het bevallen in bad. De kosten van het huren van een bad zijn gemiddeld €250,= euro. Dit verschilt per aanbieder van deze speciale bevallingsbaden. Ook kun je misschien nog via de zorgverzekering kosten terug krijgen, informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.
Bij het bevallen in bad word het advies gegeven om bij 4 à 5 cm ontsluiting in het warme water te stappen. De weeën worden dan vaak heftiger en pijnlijker. Het warme water is een natuurlijke manier van pijnbestrijding bij het bevallen in bad. Je kunt je beter ontspannen door dit warme water. Hierdoor maak je minder stresshormonen en meer endorfines aan.
Het opzetten van een bevallingsbad duurt zo’n 20 minuten en het vullen van het bad 1-1,5 uur. Het bevallingsbad zul je moeten klaarzetten voordat je gaat bevallen. Wil je meer weten over wanneer je kunt weten dat je bevalling begint? In dit artikel kun je meer lezen over de voortekenen van een bevalling: https://www.beeby.nl/voortekenen-bevalling-wanneer-begint-het/.
Toch zou het kunnen zijn, dan na alle voorbereiding, het op de een of andere manier niet mogelijk is om in bad te bevallen. Een bevalling loopt vaak niet zoals je had gedacht. Dit is jammer, maar moet geen teleurstelling zijn. Weet dat het belangrijkste is dat je baby geboren word. Of dat nou op de natuurlijke manier is, via bevallen in bad of in het ziekenhuis, dat maakt niet uit. Dat je baby geboren is, dat is de mooiste en meest bijzondere ervaring!