Nu jij een kleintje verwacht, ben je van alles aan het regelen en plannen. De babykamer moet op tijd klaar zijn en alle spulletjes moeten worden aangeschaft. Het regelen van oppas wanneer je zoon of dochter een broertje of zusje krijgt. Heel veel kun je regelen en plannen. Maar de manier waarop je gaat bevallen, kun je zelf niet (altijd) plannen. Wij vertellen je wat je moet weten over de keizersnede, zodat je goed voorbereid bent als je op deze manier bevalt.
Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand wordt geboren. De medische term die gebruikt wordt, is sectio caesarea. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na 15 minuten wordt je baby geboren en daarna worden de verschillende lagen van de buikwand door de gynaecoloog gehecht.
In Nederland wordt een keizersnede alleen gedaan wanneer een natuurlijke bevalling te veel risico’s oplevert voor de moeder of de baby. Is dit niet het geval, dan zal het niet snel geadviseerd worden. Je hebt in Nederland niet de mogelijkheid om te kiezen zonder dat er een medische noodzaak is. In een aantal gevallen is een keizersnede gepland. Vooraf is dan al duidelijk dat een natuurlijke bevalling niet gaat lukken. Redenen kunnen zijn dat je bijvoorbeeld al eerder een operatie hebt gehad in verband met een verzakking, of dat je baby in een stuitligging of dwarsligging ligt. Ook kan er voor een keizersnede gekozen worden wanneer je al meerdere keren een keizersnede hebt gehad en je baarmoeder te kwetsbaar is voor een natuurlijke bevalling.
Meestal wordt pas tijdens de bevalling duidelijk wat de uiteindelijke manier van bevallen zal zijn. Een keizersnede wordt dan gedaan omdat bijvoorbeeld de bevalling niet vordert (geen vorderende ontsluiting) of wanneer er een zuurstoftekort voor je baby is. De keuze om niet voor een natuurlijke bevalling te gaan, heeft te maken met de gezondheid van moeder en baby.
Bij een keizersnede zijn er twee manieren van pijnbestrijding: de ruggenprik of algehele narcose. Bij een ruggenprik wordt er door de anesthesist tussen de ruggenwervels een verdovingsmiddel gespoten. Wanneer de ruggenprik is toegediend, wordt eerst gecontroleerd of deze werkt. Als de ruggenprik werkt, begint de keizersnede. Soms heb je de keuze om mee te kijken met de operatie als je dat wilt. Je ziet dan je baby geboren worden. Tijdens de operatie ben je bij bewustzijn. Alleen je onderlichaam en benen zijn gevoelloos. Pijn doet het niet, wel kan het zijn dat je voelt dat er aan je buik getrokken of geduwd wordt. Als alles met je baby goed gaat, wordt je baby direct na de geboorte bij jou gelegd. Bij algehele narcose slaap je tijdens de operatie. Je voelt geen pijn. Wanneer jij weer wakker wordt, is je baby geboren.
Bijna altijd mag je partner aanwezig zijn. Je partner heeft de keuze om mee te kijken met de operatie of om dit niet te doen. Het kan zijn dat een ziekenhuis anders beslist over de aanwezigheid van je partner, bijvoorbeeld bij een spoedkeizersnede of algehele narcose.
Wanneer jij eerder een keizersnede hebt gehad, weet je al grotendeels wat je te wachten staat. Dit kan maken dat je meer ontspannen bent, omdat je ongeveer weet hoe het gaat. De keizersnede zelf wordt op dezelfde plek uitgevoerd als je voorgaande keizersnede.
Het herstel duurt in de meeste gevallen langer dan wanneer je een natuurlijke bevalling hebt gehad. Door de keizersnede kun je last krijgen van je darmen. De wond zelf is ook gevoelig en je zult niet alles kunnen tillen. Na de operatie blijft er een litteken achter op je buik, meestal een horizontaal streepje net boven je schaambeen. Dat litteken kan in het begin wat rood en gevoelig zijn, maar het vervaagt vaak met de tijd tot een dun lijntje. Hoe het eruit komt te zien, verschilt per persoon – de een houdt er een subtiel souvenirtje aan over, de ander ziet het wat duidelijker. Goed verzorgen helpt: hou het schoon en droog, en vraag je verloskundige om tips als je twijfelt. Toch verschilt het herstel per persoon. Dit heeft vaak ook te maken met hoe de rest van je bevalling is verlopen. Tot zes weken na de keizersnede zul je het echt rustig aan moeten doen en je lichaam de tijd geven om te herstellen.
Een keizersnede: keuze of geen keuze, het belangrijkste is dat je baby geboren wordt. Soms voelt het als vrouw alsof je gefaald hebt wanneer je baby niet op de natuurlijke manier is geboren. Je bent niet de enige die dit gevoel heeft. Maar weet dat een keizersnede ondergaan vaak meer van je lichaam vergt en ook een hele bevalling is. En je baby? Dat is toch het mooiste wat er is! Dan maakt het niet meer uit op welke manier. Genieten, dat is het belangrijkste.