Je baby slaapt niet? En je weet even niet meer wat je moet doen? Gek word je ervan, want het is toch belangrijk dat je baby slaapt. Maar waarom slaapt hij/zij dan niet? Het moet toch niet zo moeilijk zijn om te gaan slapen? Jij hebt geen moeite met in slaap komen. Maar voor een baby werkt het net iets anders. Wij vertellen hoe het zit en geven je tips wanneer je baby niet wil slapen.
Je baby heeft een ander slaappatroon dan jij als volwassene. Baby’s hebben gemiddeld 16 uur slaap per dag nodig, een volwassene gemiddeld maar 8 uur. Dat is een groot verschil. Maar mijn baby slaapt niet (hoor ik je denken), dus aan die 16 uur komt hij/zij echt niet. Toch is het belangrijk voor de ontwikkeling dat je baby voldoende slaapt. We geven je straks een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je baby, die niet slaapt, voldoende gaat slapen op een dag. Eerst leggen we je uit hoe het slapen werkt.
Baby’s brengen een groot deel van hun slaap in de zogenaamde “droomslaap”, de REM-slaap, door. Volwassenen brengen het grootste gedeelte van hun slaap juist in de non-REM-slaap door, een zeer diepe, rustige slaap. Tijdens de REM-slaap worden baby’s sneller wakker van geluiden of slapen ze onrustiger dan wanneer ze in een diepe non-REM-slaap zitten.
De meeste ouders denken dat doorslapen is wanneer je baby van 20.00 uur tot 8.00 uur de volgende dag slaapt. Voor baby’s is doorslapen echter wanneer hij/zij van 12.00 uur ’s nachts tot 6.00 uur ’s morgens slaapt. Helaas nog geen klokje rond.
Wanneer je baby geboren wordt, kent het geen verschil tussen dag en nacht. Dit moet hij/zij nog leren. In jouw buik was je baby vaak wakker wanneer jij ging slapen of rustig lag (meestal tegen de avond aan) en sliep je baby gedurende de dag (wanneer jij van alles aan het doen was). En nu ineens moet dat eigenlijk andersom. Je baby moet hieraan wennen.
Door je baby duidelijkheid te geven, kun jij hem/haar helpen dit te leren. Je geeft deze duidelijkheid door je baby overdag in het licht te laten slapen, tussen de slaapjes door te spelen met je baby en te zorgen voor geluid. ’s Nachts houd je het zo donker mogelijk, geen gezelligheid als je baby wakker is, en zo weinig mogelijk geluid. Je baby zal het overdag “leuker” vinden en actiever zijn en leert zo om ’s nachts sneller weer in slaap te komen.
Pasgeboren baby’s zullen minder lang tussendoor wakker zijn dan baby’s die al wat ouder zijn. Het is handig om te weten hoelang een baby gemiddeld tussendoor wakker kan zijn. Dit geeft jou een richtlijn om je baby (die niet slaapt) toch na de wakkere tijd in bed te leggen.
Je baby slaapt niet; hoe vervelend het ook is, je baby zal dit moeten leren, net zoals het verschil tussen dag en nacht. En dat kost nou eenmaal tijd. Als ouder kan dit erg vermoeiend zijn en soms ook echt niet leuk, maar wanneer je doorzet en volhoudt, zal ook jouw baby leren te slapen.
Je hebt van alles geprobeerd, maar je baby slaapt niet. Je maakt je zorgen over de gezondheid van je baby. Neem dan gerust contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je verder informeren, een plan van aanpak met jou maken of eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.