Zwemmen met baby, dit is natuurlijk super leuk. Heerlijk met je kleintje in het warme water dobberen. Niet alleen voor de ontwikkeling erg goed, maar ook voor jullie band samen. Maar toch kan zwemmen met baby best spannend zijn, want wat moet je allemaal meenemen? En vanaf wanneer mag je met je baby zwemmen? Wij geven je antwoord op deze vragen en vertellen wat je moet weten over het zwemmen met een baby.
Zoals wij eerder vertelden is zwemmen met je baby goed voor de motorische ontwikkeling. Het is een geweldige ervaring voor zowel jou als ouder als voor je baby. Het versterkt jullie band samen. De meeste baby’s zullen water als plezierig ervaren. Ze zijn immers gewend om 9 maanden lang in vruchtwater te ‘zwemmen’.
Je baby hoeft niet te leren zwemmen, wanneer je gaat zwemmen met baby is het belangrijk dat je baby vertrouwd raakt aan het water. Je baby zal ontdekken wat water is en wat het allemaal kan. Kijk goed naar wat je baby wel en/of niet leuk vind. Sommige baby’s vinden het niet erg om helemaal nat gespat te worden, andere baby’s kijken liever eerst even wat er allemaal om hen heen gebeurt. Jij kent je baby het beste!
Kies voor een zwembad met een minimale temperatuur van 32 graden. De meeste zwembaden laten op hun website zien welke temperatuur het water heeft. Een temperatuur onder de 30 graden is voor een baby echt nog te koud.
Vanaf 6 weken kun je met je baby gaan zwemmen. De meeste consultatiebureaus adviseren om na de eerste 2 inentingen pas te gaan zwemmen met je baby. Toch is wanneer je gaat zwemmen met baby voor iedereen anders. Niet alle baby’s zijn hetzelfde. Wanneer jou baby een minder fijne start heeft gehad, of juist heel onrustig is, zul je langer wachten om met je baby naar het zwembad te gaan, dan wanneer alles voorspoedig gaat. Dus wanneer jij met je baby gaat zwemmen ligt helemaal aan jullie situatie. Het belangrijkste is dat zwemmen voor jullie beide leuk is. Ga daarom pas met je baby zwemmen wanneer je er allebei klaar voor bent.
Met een baby zul je, vooral in het begin, niet lang in het water hoeven te blijven. Jonge baby’s zijn nog niet helemaal in staat om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden en zullen het na een tijdje koud krijgen. Dit kan je vaak zien aan blauwe lipjes of bibberen van je baby. Dan is het verstandig om samen met je baby uit het water te gaan.
Vaak een half uur tot uur zwemmen is lang genoeg voor een baby. Je zult merken dat je baby dan ook moe begint te worden. Zwemmen kost je baby veel energie en ook zien ze erg veel, dit moeten ze natuurlijk allemaal verwerken en hier word je baby moe van.
En dan heb je besloten om met je baby te gaan zwemmen. Maar wat doe je? Kies je voor vrij zwemmen of toch voor babyzwemmen. Er zijn een aantal verschillen.
Bij vrij zwemmen heb je de mogelijkheid te kiezen wanneer je wilt zwemmen. Je kan alles zelf bepalen wat je met je baby doet. Toch kan dit ook lastig zijn, want wat kun je allemaal doen met je baby in het water? Je zult dit zelf moeten ontdekken.
Wanneer je kiest voor babyzwemmen zit je vast aan een tijdstip. De les is ingedeeld met leuke activiteiten die passen bij de leeftijd van je baby. Je zit in een groep met andere ouders en baby’s van dezelfde leeftijd. Jij kan ervaringen uitwisselen met de andere ouders en je baby maakt contact met de andere baby’s op een spelende manier.
Een hele tas vol. Zwemmen met baby is erg leuk, maar je hebt wel even een goede voorbereiding nodig. Een tip: kijk of vraag van tevoren bij het zwembad waar een speciale ruimte is om je baby om te kleden. Dit is wel net zo handig. Op een rij even alles wat je mee moet nemen in de zwemtas, wanneer je gaat zwemmen met baby:
Zwemmen met baby moet een leuke ervaring zijn voor jullie allebei. Het is daarom belangrijk dat je gaat zwemmen op een moment dat bij jullie past. Plezier in zwemmen dat staat voorop. Pas dan ontstaat er vertrouwen en maakt het dat babyzwemmen een super fijne ervaring is voor jou en je baby.